Praktijk

 

Jong – Praktijk voor psychologie en orthopedagogiek is een praktijk die gespecialiseerd is in psychodiagnostiek en behandeling van jongeren tussen de 10 en 23 jaar bij wie sprake is van complexe problematiek. Vaak betekent dit dat jeugdigen last hebben van een combinatie van gedragsproblemen, psychische of psychiatrische problemen en problemen met hun omgeving. Soms is het leerniveau ook wat lager. 

Wanneer deze problemen leiden tot ernstige ontregeling van gedrag of psychisch welzijn, stagnatie van de sociale, emotionele en/of cognitieve ontwikkeling en reguliere hulpverlening vanuit jeugdzorg, GGZ of verstandelijk gehandicaptenzorg niet aanslaat kan psychodiagnostiek vanuit Jong – Praktijk voor psychologie en orthopedagogiek worden ingezet. Dit is ook het geval wanneer een jeugdige verdacht wordt van criminele activiteiten. Door helder te krijgen welke veroorzakende en in stand houdende factoren er spelen, welke risico’s er zijn met betrekking tot de problematiek, wordt een passend vervolg geadviseerd met als doel de ontregeling of stagnatie te doen stoppen en ontwikkeling weer in gang zetten. 

 

Naast de inzet van psychodiagnostiek kan ingezet worden op behandeling van deze complexe problematiek op locatie van een instelling. Wanneer er sprake is van problemen in motivatie, gedragsproblemen, of problemen die te maken hebben met schokkende gebeurtenissen in het verleden en er geen therapie beschikbaar is binnen de hulpverleningsinstantie, bestaat de mogelijkheid om therapie voor de betreffende jeugdige in te zetten.

  

Tot slot is coaching en training van teams die werken met deze jongeren mogelijk als ook het volgen van een supervisietraject voor basispsychologen, orthopedagogen en GZ-psychologen. 

  

Opdrachtgevers voor hierboven beschreven psychodiagnostiek of behandeling zijn o.a.

Openbaar Ministerie (OM), Rechtbank, Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE), gemeentes en gesloten jeugdzorg. Nederlands Instituut voor forensische psychologie en psychiatrie (NIFP) treedt vaak op als intermediair voor enkele

van deze opdrachten.  

 


Over mij

 

Met de opleidingen Creatieve Therapie, Orthopedagogiek en GZ-psychologie Kind en jeugd als basis heb ik sinds 2002 gewerkt in de jeugdpsychiatrie, orthopsychiatrie, in een justitiële jeugdinrichting en in de (gesloten) residentiële jeugdhulpverlening. Vanuit verschillende rollen heb ik gewerkt met jeugdigen. Als ambulant werker in de thuissituatie, als groepsleider en behandelcoördinator op leef- / behandelgroepen, als gedragsdeskundige op scholen, als therapeut in individuele behandeling en als psychodiagnosticus binnen de gesloten jeugdzorg, GGZ, scholen, Justitiële Jeugdinrichting, jeugdhulpverlening en gehandicaptenzorg.

 

Gedurende deze jaren heb ik me gespecialiseerd in behandeling en psychodiagnostiek van jongeren met complexe pathologie. Vaak betekent dit dat jongeren last hebben van een combinatie van een gedragsstoornis, psychiatrische stoornis en een complexe thuissituatie, soms balancerend op de rand van criminaliteit, soms de frustratie op zichzelf richtend.

Vaak is er ook sprake van een lichte verstandelijke beperking, een fors trauma of hechtingsproblematiek. Mijn werkzaamheden vinden zowel in de forensische als de civiele context plaats. 

 

Sinds zeven jaar werk ik tevens als Pro Justitiarapporteur in strafzaken en zaken m.b.t. familierecht en als consulent bij het CCE. Dit is zo goed verlopen, dat ik me in 2017 volledig ben gaan concentreren op deze freelance werkzaamheden. Het leuke hieraan is, dat mijn werkzaamheden steeds wisselen en ik telkens met frisse blik mijn kennis en vaardigheden kan inzetten.  

 

.